Veldpost Sumatra
Afbeelding van Veldpost Sumatra
Afbeelding van Veldpost Sumatra

Veldpost Sumatra

Dagboek van soldaat 1e klasse Han de Haas over stationering op Sumatra in periode 1947-1950

€ 22,50  Omschrijving

  Er is veel geschreven over de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië gedurende de periode 1946 tot 1950. Veelal werden daarbij de politieke achtergronden belicht. Minder aandacht was er voor de militair te velde die een dienstplicht van drie jaar ononderbroken op een van de eilanden moest vervullen. Daarom is het bijzonder om een dagboek aan te treffen dat de gebeurtenissen beschrijft op Sumatra, waarover niet zoveel bekend is. Het meest bijzondere is echter dat een soldaat 1e klasse gedurende die drie jaar nagenoeg elke dag aantekeningen heeft gemaakt over zijn dagelijks leven.

  Han de Haas werd geboren op 3 oktober 1926 in het dorp Beesd in de Betuwe. Op 23 juni 1947 landde soldaat De Haas op Sumatra en werd gestationeerd in Medan. Treffend weet hij de sfeer van het kazerneleven te schetsen.
  Het karakter van zijn aantekeningen verandert allengs door de lange afwezigheid van huis. Op den duur komen ook de twijfels over de kerk. Eenzelfde ontwikkeling heeft plaats ten aanzien van de taak die hij in Indië moet uitvoeren: rust en orde brengen. Aanvankelijk doet hij dat vol enthousiasme, vol patriottisme maar steeds meer slaat de twijfel toe: “Wat doen we hier eigenlijk?” Ook komt er ruimte voor andere ideologieën zoals het communisme.
  Hierdoor krijgen zijn brieven ook meer het karakter van een echt dagboek waarin ruimte komt voor zijn intiemste gevoelens en gedachten. De dagboekteksten vormen de basis van dit boek. Daarnaast zijn krantenartikelen uit die tijd opgenomen.
  Een fascinerend kijkje in het leven van een Indiëganger.

  Inkijk Veldpost Sumatra

  Formaat 145x210
  Aantal pagina's 340
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Peter Penders
  Biografie

  Peter Penders schreef eerder over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Beesd: Oorlog achter het front, Beesd in de Tweede Wereldoorlog. Verder publiceerden de reistijdschriften Op lemen voeten en Op pad een groot aantal reisverhalen van zijn hand.

  Verschijningsdatum 12-03-2016

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-90-8954-839-9
  EAN nummer
  9789089548399
  Auteur
  Peter Penders