Waarom is hetzelfde elders anders
Afbeelding van Waarom is hetzelfde elders anders
Afbeelding van Waarom is hetzelfde elders anders

Waarom is hetzelfde elders anders

Pleidooi voor transcultureel mensbeeld in globaliserende wereld

€ 14,50  Omschrijving

  Op weg naar een mondiale transculturele harmonie

  Dr. Bram Stokroos (1934) is cultureel antropoloog, sociaal geograaf en oud-rector van de r.s.g. Winkler Prins in Veendam.
  In dit essay beschrijft hij aan de hand van een overzicht van de geschiedenis van de mensheid dat contrasterende mensbeelden aan de basis liggen van de culturele diversiteit van de mensheid. Hij bepleit de vormgeving van een transcultureel mensbeeld in de huidige globaliserende wereld.

  Waaromishetzelfdeeldersanders_Inkijk.pdf

  Formaat 145x210x10 mm
  Aantal pagina's 106
  Levertijd 2 werkdagen
  Auteur Bram Stokroos
  Biografie

  Onderwijs is het sleutelbegrip in de carrière van Bram Stokroos. Na een studie in Sociale Geografie met Culturele Antropologie als bijvak (1955-1960) aan de Rijksuniversiteit in Groningen, begon hij zijn loopbaan als docent Aardrijkskunde aan de r.s.g. Winkler Prins (vwo-havo-mavo) te Veendam en zette daar zijn carrière voort als rector van deze scholengemeenschap.

  Na het afsluiten van het rectoraat werd hij buitenuniversitair lid van de Universiteitsraad van de RuG. Zijn onderzoek naar onderwijsconcepties in Ghana, Mali en Mozambique resulteerde in 1998 in een proefschrift ‘Onderwijsconcepties en Transformatieprocessen’.

  In het tijdschrift Pedagogiek (2005) bepleitte hij een brede maatschappelijke gedachtewisseling over een transformatie van de onderwijsconceptie van onze samenleving.

  Rond zijn 75e verjaardag kwam hij tot de conclusie dat hij zijn maatschappelijke plichten had vervuld en werd zijn belangstelling verlegd naar ‘filosofische antropologie’, het schrijven van jeugdboeken voor zijn kleinzoons en het bouwen van violen.

  Zijn essay is het resultaat van een leven van lesgeven, studeren, reizen, kennismaken met andere samenlevingen en met het denken over twee kernvragen: ‘wat maakt de mens tot mens én waarom hetzelfde elders anders is’.

  Verschijningsdatum 19-06-2020

  Specificaties

  Artikelnummer
  978-94-6365-239-1
  EAN nummer
  9789463652391
  Auteur
  Bram Stokroos