Douwe de Graaf is op 9 juli 1941 geboren aan de roemruchte Noorderdwarsvaart in Drachten. Hij komt uit en groot gezin van vijftien kinderen waarvan de vader arbeider was.

Na zijn studie Scheikunde in Groningen heeft hij zijn hele werkzame leven in de verfindustrie gewerkt. De eerste helft van deze periode was in de technische richting, de tweede helft was op managerial- en directieniveau.

De laatste vijftien jaar was hij 'crisismanager' d.w.z. dat hij tot taak had noodlijdende verffabrieken in het buitenland van een groot internationale concern tot goed renderende bedrijven om te vormen. Hiervoor heeft hij gewerkt en gewoond in Griekenland, Thailand, Hongarije en China. Daarnaast heeft hij projecten uitgevoerd in Saoedi-Arabië, Koeweit. Abu-Dhabi, Dubai en Egypte. Het laatste jaar was hij consultant binnen het concern voor de verffabrieken in Oost-Europa.

Na zijn pensionering is hij zich gaan interesseren voor de lokale geschiedenis van Drachten met als resultaat dat zijn eerste succesvolle boek "De Noorderdwarsvaart in Drachten" in 2004 is verschenen. Binnen een maand zijn er tweede drukken van het boek uitgebracht en uitverkocht.

Het tweede boek van zijn hand was 'Achtkarspelen, mensen door de tijd'. Dit boek behandelt de geschiedenis van de dorpen en een aantal bijzondere inwoners tussen ruwweg 1800 en 1970. Van dit boek zijn er twee drukken verschenen. De eerste druk telde 2500 exemplaren en was binnen twee maanden uitverkocht. De tweede druk had een oplage van 1500 stuks, deze oplage is nagenoeg uitverkocht.

In oktober 2008 is zijn derde boek uitgekomen. Dit boek behandelt aan de hand van levensloopverhalen van bekende Drachtsters de geschiedenis en het wel en wee van Drachten vanaf ongeveer 1800 tot rond 1960.

Levensloopverhalen van bekende Drachtsters; van rijke, arme, slechte, goede, hardwerkende, luie, gekke, vrolijke maar vooral bijzondere mensen die op hun manier het gezicht van Drachten hebben bepaald.

Folgeren, mensen door de tijd is zijn vierde boek.1 artikelen  

Verwijder alle